Vrijwilliger bij Rescue Vlissingen

Woensdag 15 augustus staat Vlissingen helemaal in het teken van de hulpverlening. Die dag vindt Rescue Vlissingen plaats, een tweejaarlijks evenement met demonstraties ter land, ter zee en in de lucht waar vele tienduizenden bezoekers op afkomen. Wie ooit een bezoek aan het evenement op de Vlissingse Boulevards heeft gebracht kan zich nauwelijks voorstellen dat de organisatie ervan berust bij vrijwilligers. Eén van de vele vrijwilligers van Rescue Vlissingen is de 42-jarige Remco Willemse uit Kortgene.

 

Deze editie van Rescue wordt de vierde waar Remco Willemse als vrijwilliger aan meewerkt. In het dagelijks leven is hij ambulance- en rapid responder verpleegkundige in de regio Zeeland. Als vrijwilliger voor Rescue vormt hij samen met collega’s Jeroen de Smit en Pieter de Muijnck de ‘werkgroep geel’. “Wij zijn alle drie werkzaam als ambulanceverpleegkundige binnen de regio Zeeland”, vertelt Remco. “Door onze functie hebben wij veel contacten met de diverse ambulancediensten uit Nederland en België. Onze werkgroep is dus verantwoordelijk voor het medische gedeelte op het evenemententerrein, dus alles wat te maken heeft met medische hulpverlening. Daarbij kun je denken aan verschillende soorten ambulances en voertuigen van onze ketenpartners, zoals huisartsenpostvervoer, fetsambulances en transplantatieteamwagens. Maar ook de traumahelikopter en het benaderen van bedrijven in de medische hoek, valt onder ons taakgebied.”

 

Multidisciplinaire demonstratie 

Remco is sinds 2011 betrokken bij Rescue Vlissingen en sindsdien besmet met het ‘rescuevirus’. Per editie werkt hij samen met zijn collega’s zo’n anderhalf jaar aan de voorbereidingen. “Het vrijwilligerswerk voor Rescue kost aardig wat tijd, aanvankelijk begint ons werk met enkele contacten per maand tot enkele uren per week richting het evenement”, laat Remco weten. “Ons werk begint met contact leggen met collegaambulancediensten uit binnen- en buitenland. Om unieke voertuigen en deelnemers te vinden bezoeken we ook andere hulpverleningsevenementen in Nederland. Dat vergt allemaal wat planning en afstemming binnen het gezin en normale werk, maar dat is het zeker waard. De collega’s binnen de organisatie van Rescue Vlissingen zijn allemaal erg begaan met hun beroep en stralen dat  ook uit. Een aantal van deze collega’s komen elkaar ook regelmatig tegen tijdens hun werk. Dat maakt dat de communicatie binnen de organisatie erg open is en iedereen graag meewerkt.” De beloning zit hem in de dag zelf waar de hulpverleners vol trots kunnen tonen wat hun werk inhoudt en hoe graag ze dat doen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de invulling van de multidisciplinaire demonstratie. En daar komt heel wat bij kijken. Remco: “Tijdens de multidisciplinaire demonstratie tonen de Veiligheidsregio Zeeland, het Mobiel  Medisch Team uit Rotterdam, het ADRZ Medisch Centrum, het Rode Kruis noodhulpteam en Witte Kruis Ambulancezorg de gehele keten van de hulpverlening welke bij een groot ongeval in gang wordt gezet.” Over de details en wat het publiek dan allemaal te zien krijgt wil Remco nog niet al te veel kwijt. “Dat houden we nog even voor ons, maar dat het spectaculair gaat worden is een ding wat zeker is. Dus zeer de moeite waard om deze demonstratie live te komen volgen.”

 

Planning en logistiek

De dag van het evenement begint voor Remco al vroeg in de ochtend. “Voor ons begint het evenement om 05.00 uur”, aldus, Remco die bijna routineus opsomt wat zijn taken zijn. Wij moeten ervoor zorgen dat de deelnemers met hun voertuigen en bedrijven met een stand, worden ingeschreven en op de juiste locatie worden geplaatst. Daar komt een behoorlijke planning bij kijken vanwege de vaste objecten op de Boulevard, waartussen 37 deelnemende organisaties met 44 voertuigen moeten worden geplaatst. Tijdens het evenement zorgen wij ervoor dat de deelnemers ruimte en middelen hebben om hun voertuig, materiaal en handelingen te kunnen laten zien. Ten aanzien van de multidisciplinaire demonstratie zorgen wij ervoor dat de verschillende processen soepel verlopen en het publiek door middel van een spreekstalmeester voorzien wordt van begeleidende informatie. Natuurlijk proberen wij zelf tijdens het evenement ook even een rondje te lopen over het volledige evenemententerrein. En aan het eind van de dag zorgen wij ervoor dat alle deelnemers, georganiseerd het terrein weer kunnen verlaten om daarna alle stands, elektramaterialen en overige spullen op te ruimen.” Met zoveel hulpverleners en materieel bij elkaar is Rescue volgens Remco één van de veiligste evenementen die je kunt bedenken. “Gelukkig heb ik nog nooit medisch hoeven handelen tijdens Rescue, maar mocht er een calamiteit zijn binnen het evenement, dan voorzien wij absoluut geen problemen. Ons calamiteitenplan is daarvoor volledig uitgeschreven en met honderden hulpverleners op de Boulevard is er geen veiliger evenement dan Rescue Vlissingen.