Te krappe schoenen

Hij had al geruime tijd pijn aan de buitenkant van zijn voeten en tevens waren daar enkele opvallende blauwe plekken zichtbaar. Reden voor de bezorgde vader om met zijn 9-jarige zoon naar de huisarts gegaan. Op het spreekuur stond ook de huisarts voor een raadsel en stelde daarom voor een bloedonderzoek te laten plaatsvinden. Zo gezegd zo gedaan. Het onderzoek vond plaats maar uit de uitslag werden geen bijzonderheden gevonden. Een doorverwijzing naar de kinderarts was het gevolg. Twee weken later werden ze aldaar door mij gezien. Ik zat toen nog in mijn opleiding en was een coassistent. De schoenen en sokken moesten opnieuw uit en beide voeten van de jongen werden bekeken. Ook heb ik de jongen gevraagd enkele oefeningen te doen maar ik constateerde geen pijn bij de uitvoering van het neurologisch onderzoek. Aanraking van de voet bleef echter pijnlijk. Gelukkig had ik toch het juiste medicijn al gevonden voor deze patiënt. Ik vroeg de vader namelijk of het mogelijk zou kunnen zijn dat de jongen een te kleine maat schoenen draagt. Volgens de vader was dat niet het geval maar de jongen corrigeerde zijn vader en riep heel hard “ ja papa, de gymschoenen doen pijn, ze zijn veel te klein”. Met een rood hoofd verliet de vader de ruimte. De patiënt heb ik niet meer teruggezien.