Hemelvaart

Hoe ernstig kunnen de tijden veranderen? Of misschien beter: Hoe ernstig kan de mens veranderen? Wat we het ene moment verafschuwen vinden we op een ander moment prachtig, en omgekeerd. Nederlanders die heel vroeger een mooie boterham overhielden aan het verschepen van zwarte mensen naar klanten die slaven nodig hadden, waren gerespecteerde burgers. In hun publieke functies deden zij zoveel voor de samenleving dat ze daarvoor een standbeeld kregen, of een straatnaam. In die straten willen we nu niet meer wonen. 

 

Veertig jaar geleden, in 1978 hingen er in heel wat huizen posters van fotograaf David Hamilton. ‘Soft-focus’ gemaakte beelden met blote kinderen. Meisjes, heel romantisch. In november 2016 maakte Hamilton een eind aan zijn leven omdat hij aangeklaagd werd door een vrouw die als kind door hem ‘gefotografeerd’ was en daar nog steeds last van had. Bij dit verhaal had ik een foto kunnen zetten van het Vlissingse badstrand in juli 1978 waarop de halve bevolking van Vlissingen ernstig ontkleed ligt te zonnebadderen.

 

De foto bij dit stukje heb ik gemaakt in 1978 in het duingebied in Oostkapelle. Daar werd jaarlijks de (oneerbiedig genoemde) Hemelaarts-cross gehouden. Dit jaar, op 30 september, organiseert ‘De Uitlaat’ die al weer voor de 23ste keer op het badstrand in Vlissingen. Toen natuurliefhebbers in 1978 protesteerden was de reactie: ‘Wat heeft dat noe? ‘t Is maar één keer in een jaar en de natuur herstelt zich daar zó snel!’ Bovendien, zo blijkt uit de foto, gingen vooral ook jongeren heel liefdevol om met de natuur.

 

Wat niet mag dat mag niet, laat ik daarover duidelijk zijn. Maar de tijden en de inzichten veranderen. En let op: Het kan ineens snel gaan. Eén stroming op Facebook en alles wat we vonden vinden we niet meer. Er kan morgen bijvoorbeeld zomaar ineens een actiegroep ontstaan die ontdekt dat planten ook gevoel hebben. Dan moeten er ineens verplicht vlonders gelegd worden op campings en kan het HRIEPS festival (28 april, uitverkocht) niet doorgaan omdat het gras dat niet prettig vindt.

Herken je jezelf op de foto? Stuur een e-mail naar redactie@meulenberg.nl, dan ontvang je hem op groot formaat!