Goed nieuws uit Blue Reef Aquarium van Deltapark Neeltje Jans

Met grote blijdschap zagen de dierenverzorgers dinsdag jl. tijdens de echo van de Witpuntrifhaai twee hartjes kloppen! Het vrouwtje, Lax genaamd, had afgelopen februari voor het oog van de verzorgers en bezoekers gepaard en is zwanger van minstens twee pups.

Het dier begon een paar weken geleden spontaan met het eten van kroppen sla, wat natuurlijk vreemd is. Daarbij werd het dier steeds dikker en lag vaker op de bodem te rusten dan normaal. Het vermoeden ontstond dat ze zwanger zou kunnen zijn en vandaar dat de dierenarts werd ingeschakeld voor het maken van een echografie.

Afgelopen weken is het team druk bezig geweest met het voorbereiden van de vangst van de haai. Het was van groot belang dat dit met zo min mogelijk stress zou gebeuren, omdat ze anders haar jongen zou kunnen verliezen door een spontane abortus. Gelukkig ging alles volgens plan en bleef ze heel kalm tijdens zowel het vangen als het vervoeren naar de quarantaine.

Ook tijdens de echo, waarbij gebruik gemaakt werd van tonische immobiliteit, was het dier bijzonder rustig. Door de haai op de rug te draaien kwam ze in een soort trance, een methode die vaker wordt gebruikt om haaien te onderzoeken.

Witpuntrifhaaien hebben een zwangerschapsduur van 10-13 maanden, wat zou betekenen dat de pups tussen nu en maart geboren kunnen worden. De witpuntrif haai is levendbarend. De 1 tot max.6 jongen worden ongeveer een jaar lang in de baarmoeder via een navelstreng gevoed. Tijdens deze laatste periode van de zwangerschap blijft het vrouwtje in de quarantaine, waar ze nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Naast het observeren of ze eet en haar omvang groeit, wordt er ook gekeken naar haar ademhaling en gedrag. Door dit bij te houden kan er al snel gezien worden of er een bevalling aan lijkt te komen. Ook wordt er een camera geplaatst, zodat de verzorgers in de uren dat ze niet aanwezig zijn haar kunnen bekijken.
Zodra de pups geboren zijn, zal het moederdier direct teruggeplaatst worden in het grote aquarium. Zou ze in de quarantaine blijven, dan bestaat de kans dat ze haar jongen opeet. De pups hebben hun moeder bovendien niet nodig, al gelijk na de geboorte zijn het zelfstandige kopietjes van hun ouders.

Voor Deltapark Neeltje Jans zijn dit spannende tijden, het is een zeldzame gebeurtenis. Wereldwijd zijn slechts 4 geboortes bekend van een Witpuntrifhaai in aquaria.

Wilt u het haaienbassin van Deltapark Neeltje Jans zelf bezoeken? Het park is in de kerstvakantie geopend vanaf 22 december t/m 8 januari 2018.  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)