Rondleidingen ‘Rondje Romeinse kust – halte Zeeland’

Wat was de betekenis van de kust voor de Romeinen? Wie woonden er toen in Zeeland en hoe was hun leven? Antwoorden op deze en andere vragen en het verhaal van de Romeinse kust en Zeeland worden u gegeven door een deskundig archeoloog. Robert van Dierendonck, specialist-archeoloog van de Romeinse tijd van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), neemt u mee door de tentoonstelling 'Romeinse kust’ die tot en met zondag 6 mei 2018 te zien is in het Zeeuws Museum in Middelburg.

Robert van Dierendonck vertelt het verhaal over de Romeinse kust - halte Zeeland bij de voorwerpen (foto SCEZ).

Data rondleidingen
2017: 27 december.
2018: 14 januari, 18 februari, 11 maart en 8 april.
Duur
13.30 uur tot 14.30 uur.

Waar
Verzamelen bij de ontvangstbalie van het Zeeuws Museum in Middelburg. De rondleiding vindt plaats door de tentoonstelling ‘Romeinse kust’.

Prijs
De rondleiding is gratis. De museumentree voor Museumkaarthouders en kinderen tot en met 18 jaar is gratis. De entree voor volwassenen is € 9,50.

Reserveren
Vooraf reserveren via rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl of 0118-653000

Over de tentoonstelling ‘Romeinse kust’

De noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes, volgt de loop van de Rijn. In het westen mondt deze rivier uit in dat andere belangrijke water, de Noordzee. Het kustgebied van Nederland, van Texel tot Zeeland, is voor de Romeinen daarom vanuit handelsoogpunt en militaire strategie heel belangrijk geweest. In de tentoonstelling ‘Romeinse kust’ zijn voorwerpen te zien uit de collecties van het Rijksmuseum van Oudheden en provinciale en gemeentelijke archeologische depots die afkomstig zijn uit plaatsen en gebieden aan deze Romeinse Noordzeekust. Het merendeel van de tentoongestelde Zeeuwse vondsten is afkomstig uit het Zeeuws Archeologisch Depot van de SCEZ. Wandel langs de Romeinse kust van noord naar zuid en ontdek hoe de Romeinen en andere bewoners daar zo’n tweeduizend jaar geleden leefden en werkten. Zie hun wapens, kostbaarheden, huisraad en handelswaar.

Zeeuws jasje
Het Zeeuws Museum stak de tentoonstelling in een nieuw jasje en verlegde de aandacht naar Zeeuwse en Zuid-Hollandse vondsten. De SCEZ droeg hierin bij met deskundige kennis en vondsten uit de collecties van de Provincie Zeeland en het Zeeuws Genootschap. Zo was Zeeland voor de Romeinen belangrijk vanwege allec, een zoute vissaus die onmisbaar was bij de maaltijd. Ook is er ruim aandacht voor de Zeeuwse beschermvrouwe van handelaren en zeelieden, Nehalennia.  

Romeins Aardenburg
Nieuw onderdeel in de Zeeuwse tentoonstelling is een interactieve digitale presentatie van de resultaten van het in 2013 afgesloten onderzoek van het Romeinse fort van Aardenburg. Daarin kan onder andere rondgekeken worden in digitale reconstructies van het hoofdkwartier, het poortgebouw en een soldatenbarak. Deze presentatie kon in opdracht van de Stichting Archeologisch Museum Zeeland tot stand komen door bijdragen van de Provincie Zeeland en Dow Benelux Terneuzen.

Laatste halte
De oorspronkelijke tentoonstelling ‘Romeinse kust’ is gemaakt door het Rijkmuseum van Oudheden in Leiden in samenwerking met Hazenberg Archeologie en is al op reis geweest naar Castricum (Huis van Hilde) en Scheveningen (Muzee). Middelburg (Zeeuws Museum) is de laatste halte op deze reis.

.   

  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)