Rolstoelhuurauto biedt vrijheid

Wethouder van der Reest onthulde Goese Zonnebloemauto
Vier Goesenaren ontvingen symbolisch de sleutels van de Zonnebloemauto in Goes. Dat is een rolstoelhuurauto voor mensen met een lichamelijke beperking. Het viertal is gebonden aan bijvoorbeeld een rolstoel. Ze kregen de sleutels van de Goese wethouder Andre van der Reest (Sociale Zaken, WMO, participatiewet, Welzijn, P&O en Gezondheidszorg), Coby Traas, directeur Ter Weel, en Ton van Ombergen, voorzitter Zonnebloemregio Zeeuwse Eilanden. Zorggroep Ter Weel is de verhuurlocatie van deze nieuwe aangepaste personenauto. De vier Goesenaren mogen ieder een dagje uit met de Zonnebloemauto.

Bewegingsvrijheid
De Zonnebloemauto is te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of een scootmobiel. Wanneer iemand door een lichamelijke beperking zijn leven in een rolstoel doorbrengt, ziet de wereld er vaak anders uit. Een eigen auto aanpassen is kostbaar en het openbaar vervoer en aangepast vervoer hebben haken en ogen. De Zonnebloemauto geeft de huurder bewegingsvrijheid. De huurder bepaalt zelf waarheen en wanneer hij gaat. Hij kan ook nog eens familieleden of vrienden meenemen. Achterin de auto is een rolstoelplaats. Wethouder Van der Reest hielp bij de onthulling. “We zijn het zo gewend om onze auto te pakken en boodschappen te doen, een familiebezoekje af te leggen of een dagje eropuit te kunnen met elkaar. Maar dit is niet voor iedereen zo simpel. Het is erg fijn dat we met initiatieven als de Zonnebloemauto aandacht kunnen besteden aan mensen met een lichamelijke beperking en hen ook de gelegenheid te geven mee te kunnen doen in deze maatschappij”, vertelde de wethouder.

Ter Weel
Het ophalen van de Zonnebloemauto kan bij Zorggroep Ter Weel aan het Joannaplantsoen 1 in Goes. Traas, directeur van Ter Weel, vindt het prachtig dat de uitleen van de Zonnebloemauto via Ter Weel verloopt. “Wij zetten volop in op ‘buiten naar binnen halen’ en ‘binnen naar buiten brengen’. Daarmee bedoelen we dat ouderen die in de omgeving wonen ook naar onze voorzieningen, zoals de fitness, kunnen komen. En dat we met onze bewoners juist gaan wandelen en fietsen, de natuur bezoeken, enzovoorts. De Zonnebloemauto stelt mensen in staat om actief te blijven deelnemen aan de maatschappij en met familie dagjes uit te kunnen beleven”, lichtte Traas toe.

Huren
Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, kan de huurder via www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste honderd kilometer inbegrepen. Iedere extra kilometer kost 0,20 eurocent. Brandstofkosten zijn exclusief. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in de regio Goes.

Samenwerking met Welzorg
Voor de Zonnebloemauto’s werkt de Zonnebloem samen met Welzorg. Dat is de specialist op gebied van hulpmiddelen, auto- en woningaanpassingen en service voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking.

foto: VLNR staand: Wethouder Van der Reest, Ter Weel-directeur Traas, Zonnebloemvrijwilliger en Ter Weel-begeleider
VLNR zittend: Zonnebloemdeelnemer en bewoners Ter Weel

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)