Connexxion introduceert nieuwe betaalmethodes, nieuwe kaartjes en nieuwe tarieven

Met ingang van zondag 1 oktober neemt Connexxion een nieuw kassasysteem op de bus in gebruik, de Ticketbox. Hiermee is het mogelijk om door middel van een pin betaling een los kaartje te kopen in de bus, met uitzondering nog van lijn 42 die in samenwerking met De Lijn wordt gereden.

Met de Ticketbox is Connexxion voorbereid op de landelijk gemaakte afspraak tussen vervoerders om per 1 januari 2018 geen contant geld meer te accepteren in het openbaar vervoer. Tegelijk met de ingebruikname van de Ticketbox wordt de tariefstelling en het assortiment aan kaartjes ook aangepast, een en ander in afstemming met de provincie Zeeland en het regionaal reizigersoverleg. De Ticketbox heeft overigens alleen gevolgen voor degenen die een los kaartje bij de chauffeur kopen. Voor OV-chipkaartreizigers verandert er niets.

Sociale veiligheid
Met de invoering van de Ticketbox geeft Connexxion uitvoering aan de afspraak van de gezamenlijke openbaar vervoerbedrijven om contante betaling in de bussen per 1 januari 2018 af te schaffen. Deze afspraak is na overleg met vakbonden, opdrachtgevers en reizigersorganisaties gemaakt naar aanleiding van diverse gewelddadige overvallen op buschauffeurs en controleurs, en heeft als doel de sociale veiligheid in en rond de bus te vergroten.

Nieuw assortiment en nieuwe tarieven

Als gevolg van de Ticketbox zijn het kaartassortiment en de tarieven herzien. Het nieuwe kaartassortiment is niet langer gebaseerd op zones, maar op tijdsblokken van 15, 30, 60 en 90 minuten. Daarnaast blijven er rit en dagkaarten beschikbaar voor specifieke (buurt) buslijnen. Door de omschakeling van zones naar tijdsblokken zijn de tarieven van papieren kaartjes opnieuw vastgesteld. In de nieuwe situatie is de reiziger gemiddeld genomen niet duurder uit. Op individueel niveau kan de reis met een papieren kaartje echter wel duurder uitpakken dan men gewend is. Mocht dat het geval zijn, dan is het belangrijk om over te stappen van losse kaartverkoop naar het reizen met de OV-chipkaart, omdat men na gemiddeld drie reizen de aanschafprijs van €7,50 voor een OV-chipkaart al heeft terugverdiend. Uitgangspunt voor het reizen met openbaar vervoer is en blijft de OV-chipkaart.

Voorlichtingscampagne
In de komende tijd bereidt Connexxion de reiziger die nu nog een kaartje in de bus bij de chauffeur koopt voor op alle veranderingen via een uitgebreide voorlichtingscampagne. “We willen reizigers zo goed mogelijk informeren zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.”, aldus Connexxion.

Belangrijkste veranderingen voor de reiziger
o Pinnen al mogelijk naast contante betaling.
o Contante betaling kan tot 1 januari 2018.
o Kaartassortiment niet langer gebaseerd op zones maar op tijd.
o Tarieven, voorwaarden en uiterlijk van de kaartjes wijzigen.

Het volledige overzicht van het nieuwe assortiment, reisvoorwaarden en prijzen is te lezen op connexxion.nl/betalen

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)