Hier zijn de Van Rossems bezoeken Middelburg

Nieuwe reeks van Hier zijn de Van Rossems
Uitzendingen: vanaf donderdag 7 september 2017 om 20.30 uur op NPO 2
Ze zijn weer terug!  Na het succes van de eerste twee series verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR in een derde reeks van Hier zijn de Van Rossems opnieuw een zestal steden. Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.


De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

Aflevering 3 , donderdag 21 september 2017, 20.30 uur, NPO 2
Middelburg
De hoofdstad van Zeeland heeft veel te bieden. Middelburg heeft een rijk verleden. Een verleden van bloei en rijkdom, maar ook van ondergang en chaos. Niet voor niets is Middelburg de stad van ‘Ik worstel en kom boven’. In zo’n omgeving voelen de Van Rossems zich thuis. Sis belicht vooral het religieuze aspect, zoals het Abdijcomplex en de bedevaarten. Vincent laat zien hoe de stad na de Tweede Wereldoorlog werd herbouwd en Maarten richt zich onder meer op het roemruchte VOC-verleden. Een pijnlijk onderdeel daarvan is de slavenhandel. Als de Van Rossems oog in oog komen met voorwerpen, documenten en afbeeldingen die getuigen van de wreedheid van slavernij, vallen ze stil. Dan hebben zelfs zij geen woorden voor de verschrikkingen van dat verleden.


foto’s: Denise van en Laar en Wim Kluvers

  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)