Joodse Huizen:
Verhalen over vooroorlogse bewoners Deel 3

Op 20 april verschijnt deel  3 in de reeks boeken getiteld Joodse huizen. In dit deel staat ook een verhaal over een huis in Middelburg, het adres is Markt 10. Film- en documentairemaakster Rebecca van Wittene tekende het stuk op. Het is de eerste bijdrage over een Joods huis in Zeeland. Het verhaal begint als volgt:

Op de Markt in Middelburg, waar nu de Xenos is gevestigd, was hun slagerij. Niet zomaar een slagerij: de firma S. van Os was een begrip in de Zeeuwse hoofdstad. Een vleeschhouwerij met een gouden randje. Aan de gevel prijkten twee Koninklijke Wapens, zowel van de koningin als van de koniningin-moeder. Hofleverancier, dus dan weet u 't wel. De zaak was eigendom van het echtpaar Louis en Rika Leijdesdorff-van Os.

Een boek dat je graag nog eens openslaat en naleest.’ – Misjpoche
Hoe zag het vooroorlogse joodse leven in Nederland er uit? Wat gebeurde er in de circa zesendertigduizend huizen die door joodse landgenoten werden bewoond? Joodse Huizen deel 3 houdt met 29 verhalen de herinneringen levend aan de Nederlandse joden en hun cultuur.
Vanaf begin jaren ’30 richt de joodse gemeenschap een plaatselijke Vereniging voor Steun aan Doortrekkenden op. Duitse vluchtelingen worden door de vereniging geholpen met reisgeld, maaltijden en nachtverblijven en met financiële middelen vanuit de joodse gemeenschap, waarbij bestuursleden vaak grote giften doneren.’
De vluchtelingenthematiek is in JH3 prominent aanwezig. Maar liefst tien van de verhalen gaan over joden die vanuit heel Europa naar Nederland kwamen en hier hun plek probeerden te vinden. De parallel met de huidige actualiteit is onontkoombaar.

De verhalen in dit deel spelen zich af in Amsterdam, Blaricum, Rotterdam, Apeldoorn, Bergen op Zoom, Den Haag, Tilburg, Weesp, Zaandam, Middelburg, Venlo, Enschede, Appingedam, Winterswijk, Groningen, Scheveningen en Utrecht. Ze gaan over een turntalent, een voddenboer, een hoogleraar, een wiskundige, een kunstschilder, een huisarts, een leraar, een paraplumaker: kortom, over mensen als u en ik.
In veel van de plaatsen waar de verhalen zich afspelen worden rond 4 en 5 mei lezingen gehouden
in plaatselijke boekhandels. Meer informatie vindt u op www.joodsehuizen.nl en www.gibbon.nl.

‘Ontroerende verhalen over vooroorlogs joodse leven.’ – Ons Amsterdam
In Joodse huizen deel 3 staan bijdragen van o.a. Rob Snijders, Esther Shaya, Joanne Nihom, Annemiek Lely, Denise Citroen, Erik Brouwer, Esther Gaarlandt, Esther Pouwels, E. Schaap, Soesja Citroen, Stefan van der Poel, Trea Scholten, Moshé Lewkowitz, Esther Göbel, Chrit van Ewijk en Chaja Polak. 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)