Herdenking bevrijding Westkapelle opnieuw herdacht

Westkapelle 1 november - Vandaag vond de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Westkapelle plaats; de bevrijding is inmiddels 72 jaar geleden.
Een ceremonie met bezoekers uit Engeland en diverse ambassadeurs (of vertegenwoordiging) waren aanwezig, evenals de gemeente Veere.

De herdenking omvatte drie korte ceremonies op drie locaties:
11.00 uur
was de herdenking bij het Polderhuis voor de militaire slachtoffers van diverse nationaliteiten die tijdens de landing van de geallieerden in Westkapelle zijn gesneuveld.
12.00 uur de herdenking achter de vuurtoren (Zuidstraat 1, Westkapelle) bij het monument voor de burgerslachtoffers van Westkapelle. Ongeveer 200 burgers van Westkapelle zijn tijdens de dagen voor en na de bevrijding omgekomen. Een groot aantal van hen verdronk in de kelder van de molen van het dorp toen de dijk werd gebombardeerd en het zeewater het dorp en de molen binnendrong.
Aansluitend aan de 2e ceremonie was het vertrek naar het punt waar de geallieerde troepen op 1 november 1944 zijn geland. Dit punt is gelegen aan zee bij de duintop Erika aan de Zuiderhoofdweg. Daar werd een korte herdenking gehouden bij het monument.

klik op een foto voor een beeldverslag


Janet Fulham, dochter van één van de gesneuvelde militairen eerde de doden met een zelf gemaakt kruisje speciaal voor haar vader.

 20 mei 2015 was de officiële lanceringsdatum van een nieuwe website: www.walcheren40-45.nl. Op deze website is van alles te vinden over de Tweede Wereldoorlog in relatie tot Walcheren 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geen compleet beeldverslag? druk op de pijltje boven in explorer (pagina vernieuwen)